Stüdyo: Kyoto Animation
Tür: Komedi, Okul, Romantik
Yapım Yılı: 2012
Bölüm Sayısı: 12
Anime Puanı: 10/9
İsmini bir türlü söyleyemediğim ve söyleyebileceğimi de düşünmediğim Chuuninbyou demo Koi ga Shitai adlı anime, Torako adlı yazarın aynı adlı romanından uyarlanma bir yapım. Ayrıca altı dakikalık ve altı bölümden oluşan mini bir ONA serisi de Youtube üzerinden yayınlanmıştır.
Animede olaylar Yuuta Togashi etrafında gelişiyor. Yuuta, liseye yeni başlayacaktır ve tanıdık kimse olmasın diye evine uzak bir liseye gitmeye karar vermiştir. Bunun sebebi de geçirdiği 8. sınıf sendromudur. (Türkçe’ye 8. sınıf sendromu diye çevrilmiştir ama orijinali “chuunibyou” - junior high school second grade illness’tir.) Bu sendroma yakalanan çocuklar gerçek hayat ve kurguyu (daha doğrusu anime dünyasını) ayırt edememekte ve kendilerine birer anime kahramanı sanmaktadır. Yuuta da 8. sınıfta kendisini “Dark Flame Master” yani Kara Alev Ustası sanmış ve etrafta bir anime kahramanı gibi (sırtında kılıç, kolunda asla çıkarılmaması gereken bir bandaj ve en önemlisi doğaüstü güçleri olan) gezinmiştir. Aklı başına gelince de doğal olarak Yuuta kendisinden çok utanmıştır ve o zamanki hal ve tavırları aklına geldikçe yerin dibine girmek istemektedir. Şimdi liseye başlayacak olan Yuuta bu hayatını geçmişine gömmek ve normal bir öğrenci gibi hayatına devam etmek istemektedir. Lakin kaderin onun için farklı bir planı vardır. Üst komşunun kardeşi ve aynı zamanda Yuuta’nın lisede sınıf arkadaşı olacak olan Rikka Takanashi kendisini “Lanetli Göz”ün sahibi sanmakta olan bir 8. sınıf sendromlusudur ve Yuuta’yı partneri olarak çoktan seçmiştir. 12 bölüm boyunca da Yuuta ve Rikka’nın çoğu zaman komik, yeri geldiğinde de romantik hikâyelerine tanıklık ediyoruz.
Chuuninbyou, yani 8. sınıf sendromu hakikatten ilginç bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Aslında gerçeklik payı da olan bu sendrom komik görünse de içinde küçük bir gerçeklik payı da barındırmıyor değil. Hangimiz zamanında kendimizi karanlık bir savaşçı veya pokemon ustası sanmamıştı ki? :) Animede de bu sendromdan yeni çıkmış Yuuta ile çıkamamış Rikka’nın arkadaşlıkları ve yaşadıkları çok güzel işlenmiş. Üstüne başarılı yardımcı karakterler de eklenince başta komedi yönüyle bayağı iyi vakit geçirebileceğiniz bir yapım çıkmış ortaya. Ben özellikle Dekomori karakterini çok beğendim. Kendisini Rikka’nın hizmetkârı sanan Dekomori’li sahneler harika. Yaklaşık yedinci bölümden itibaren ise anime komedi yönünü romantik yönüne devrediyor. Şahsen bu değişikliği ben yerinde buldum çünkü animenin izlediği belirli bir kurgu yok ve her ne kadar ilk başta ilginç gelse de olaylar bir müddet sonra monotonlaşmaya başlıyor. İşte bu olay tam animede yaşanmak üzereyken anime tarz değiştiriyor ve romantik yönü ağır basarak güzel bir şekilde izleyicisine veda ediyor.
Görsel olarak anime tam bir Kyoto Animation klasiği. Rengârenk çizimleri ve sevimli yüzleri ile klasik anime karakterleri karşımıza çıkıyor. Etraf her daim cıvıl cıvıl ve karakterler mimikleri ile göz dolduruyor. Karakterler de dediğim gibi klasik anime karakterleri, rengârenk saçlar ve kocaman gözleri ile yine bizlerleler. Animenin müziklerinin de çizimlerinden aşağı kalır yanı yok. Açılış parçası hareketli ve gayet güzel, kapanış parçası ise idare eder kıvamında. Seslendirmelerde ise çok büyük iş çıkarılmış. Yuuta’nın normal konuşması ve 8. sınıf sendromlu halinin “havalı” seslendirmesi izlemeye değer. Ayrıca yine Dekomori karakterinin cümlelerinin sonuna Death kelimesini (daha doğrusu Des hecesini) getirmesi çok komik.
Chuuninbyou demo Koi ga Shitai adlı anime öyle sıra dışı bir şey vaat etmiyor ama sıcak ortamı ve sevimli karakterleri ile izlemeye değer, başarılı bir anime diye düşünüyorum. Eğer güzel bir komedi (yeri geldiğinde de romantik) bir anime arıyorsanız Kara Alev Ustası ve Lanetli Göz’ün macerasına bir göz atın derim.