Stüdyo: Genco
Tür: Komedi
Yapım Yılı: 2004 – 2006
Bölüm Sayısı: 12 + 12
Anime Puanı: 10/9.5
Genshiken 1. Sezon
Genshiken (Gendai Shikaku Bunka Kenkyukai) veya Türkçesi ile Modern Görsel Kültürü Araştırma Cemiyeti, otakular üzerine kurulmuş ve onların hayatını göz önüne süren bir animedir. Hikaye, utangaç ve kendine güveni pek olmayan Kanji Sasahara’nın Shiiou Üniversitesine başlaması ile başlıyor. İlk önce manga kulübüne katılmaya niyetlenen Sasahara sonunda kararını Genshiken kulübünden yana kılar. Genshiken kulübünün üyelerinin tek ortak noktaları mangalar değil, aynı zamanda animeler ve oyunlardır da. Sasahara kendisi gibi otaku olan diğer kulüp üyeleri ile kısa zamanda kaynaşır ve izleyenlerine de ilginç parodilerle dolu maceralarını izlemek kalır. Dediğim gibi serinin baş karakterleri otakular olduğu için animede sürekli manga (özellikle erotik mangalar), anime ve oyun (genelde dövüş ve yine erotik oyunlar) muhabbeti yapılmaktadır. Hatta bu muhabbet daha da derin ve ilginç olsun diye anime içinde ismi “Kujibiki Unbalance” olan bir anime bile yaratılmış.
Genshiken 2. Sezon
Yeni sezonda kulübe geçen sezondan da tanıdık bir yüz olan Kuchiki ve Ogiue adında iki kişi daha katılmıştır. İkinci sezon, birinci sezonun bıraktığı yerden devam ediyor. Genshiken ekibi Comifes (orijinal adı ile Comiket) için hazırlanmaktadır ve ekibi yavaş yavaş mezun olma telaşı sarmıştır. Hatta iş arayanlar bile vardır.
Karakterler bakımından Genshiken oldukça zengin bir anime. Üstelik her bir karakterin Otaku olmasına rağmen farklı şeyleri sevmesi seriye bir hayli renk katıyor. Özellikle otaku olmadığı halde otaku sevgilisi yüzünden Genshiken ile takılan Kasukabe seriye oldukça renk katıyor. Genshiken karakterlerini kısaca tanıtacak olursam;
Kanji Sasahara: Sasahara, Genshiken’nin baş karakteri gibi gözükse de aslında değil. Sasahara sadece bizlere otakuların dünyasına giden kapıyı açıyor. Kendisi utangaç olmasına rağmen Genshiken’nin en normal otaku karakteridir.
Makoto Kousaka: Sarı saçları ve yakışıklılığı ile Kousaka için otakuların arasında işi ne diyebilirsiniz. Fakat Kousaka da dış görünümüne rağmen bir otakudur ve üstelik oyun düşkünüdür.
Harunobu Madarame: Genshiken kulübünün en koyu otakusu diyebiliriz. Mardarame’nin hayatı anime ve mangadır ve özellikle dojinshi (erotik manga) dergilere para harcamaktan hiç kaçınmaz.
Saki Kasukabe: Genshiken’de belki de otaku olmayan tek karakterdir. Kousaka ile çıktıkları için mecburen zamanını diğer otakularla da geçirmektedir ve ortaya bir hayli ilginç şeyler çıkabilmektedir.
Souichiro Tanaka: Tanaka daha çok cosplay ve el işleri ile ilgilenmektedir. Eğer birisinin bir cosplaye ihtiyacı varsa Tanaka’ya seslenmesi yeterlidir.
Kanako Ohno: Genshiken’e katılan ilk bayan otakudur ve iri göğüsleri ile dikkat çekmektedir. Ohno’nun da ilgi alanı cosplaydir ve bu yüzden Tanaka ile iyi anlaşmaktadır.
Chika Ogiue: Ogiue, Genshiken’de ikinci sezon gözükmektedir ve bana göre en ilginç karakterdir. Ogiue de tıpkı Ohno gibi bayan bir otakudur ve otaku olduğu için ve özellikle bayanlara hitap eden yayoi dojinshi (kabaca gay karakterli mangalar) ile ilgilendiği için kendisiyle pek barışık değildir.
Manabu Kuchiki: İlk sezonda bir kere gözükse de kulübe ikinci sezon dahil olur. Kendisi ekibin en sinir bozucu ve kanaatimce salak karakteridir. Olmasa da olurmuş.
Atmosfer ve bölümlerin ilerleyişi bakımından Genshiken son zamanlarda izlediğim en kaliteli animelerden birisi. Otakuluk ile komedi unsuru çok iyi harmanlanmış ve komiklik unsurları aşırıya kaçmanda yerli yerinde kullanılmış. Özellikle ilk sezon inanılmaz eğlenceli geçiyor ve animenin baş tacı olan muhabbetler seriyi götürmeye yetiyor da artıyor bile. Sasahara ve arkadaşlarının dojinshi geyikleri, Kasukabe’nin konuşanlardan bir şey anlamaması gibi birçok parodi animenin içerisinde yer almakta. İkinci sezonda ise tempo biraz düşmüş. Kulüp üyeleri iş aramakla meşgul olduğundan pek bir araya gelemiyorlar ve durum böyle olunca karakterlerin bireysel hayatlarına inilmiş ve açıkçası ilk sezondaki çoğu güzel espriler ve muhabbetler ikinci sezonda yok. Fakat bunu kötü olarak algılamayın. Genshiken’nin ikinci sezonu da hala kaliteli ama ilk sezonla kıyaslandığında biraz daha gölgede kalıyor.
Görsel olarak Genshiken kaliteli bir anime ve bu kalite ikinci sezon daha da artmış olarak göze çarpıyor. Bahsettiğim komiklik efektleri hiçbir zaman aşırıya kaçmıyor ve dozunda kullanılıyor. Ayrıca karakter çizimleri de seriye cuk oturmuş. Yalnız tek anlamadığım, Sasahara’nın saçı ilk sezon siyahken nasıl ikinci sezon kahverengi olmuş, çözemedim. Müzikleri bakımından da anime kalitesini belli ediyor. İlk sezonun seriye yakışan güzel bir açılış parçası var ama ikinci sezonunkini ben pek beğenmedim. Bu arada, ilk bölümün açılış parçasının anime için yaratılan Kujibiki Unbalance’den olması çok hoş bir ayrıntı olmuş.
Uzun lafın kısası, Genshiken’in ilk sezonuna 10, ikinci sezonuna da 9’u uygun görerek 9.5 gibi ortalama bir puan verdim. Anime benim beklentilerimi fazlası ile karşıladı ve eğer içeriği abartılı olmayan eğlenceli bir anime arıyorsanız Genshiken’i size gözüm kapalı önerebilirim. Son olarak, animede bolca dojinshi ve erotik oyun muhabbeti olduğu için küçüklerin izlemesi sakıncalı olabilir diyerek yazıyı bitirelim.
Not;
• Genshiken’in ilk sezon ile ikinci sezonu arasında çıkan üç bölümlük ovası vardır ve bu ovada Ogiue ile Kuchiki’nin kulübe nasıl dahil oldukları anlatılmaktadır.
• Genshiken içinde yaratılan Kujibiki Unbalance adlı animenin de ova şeklinde 3 bölümü ve seri olarak da 12 bölümlük bir serisi bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder