11 Temmuz 2012 Çarşamba

Zetman

Yönetmen: Osamu Nabeshima
Stüdyo: TMS Entertainment
Tür: Aksiyon, Bilimkurgu
Yapım Yılı: 2012
Bölüm Sayısı: 13
Anime Puanı: 10/7



Jin Kanzaki, dedesi olarak gördüğü evsiz bir adam ile diğer evsizlerle nehir kenarında kendi hallerinde bir yaşam sürmektedir. Jin’in sol elinde daire şeklinde ilginç bir iz vardır ve kimseye göstermemesi gerektiğini söylediği bu ize dedesi melek izi (angels mark) demektedir. Küçük Jin günlerini zorda olan insanlara yardım ederek (her ne kadar yardım için 10.000 Yen istese de) ve sağda solda takılarak geçirir. Yine bir kapkaççıyı kovalarken adalet duygusu tavan yapmış bir çocuk olan Kouga ve kardeşi Konoha ile tanışır. O günden itibaren üçü sıkça bir araya gelir. Günün birinde ise Jin’in hayatı dedesi ve diğer evsizlerin öldürülmesi sonucu altüst olur. “Player” adı verilen yaratıklar Jin’in izini bulmuştur ve çok geçmeden Jin de kendisinin normal insanlardan farklı olduğunun farkına varır. Aradan yıllar geçer ve Jin ile Kouga birbirlerinden koparlar. Jin yıllar ilerledikçe yeteneğinin farkına varmıştır ve daha da ötesi kendisinin de bir yaratığa dönüşebildiğini fark eder. Zet adı verilen yaratığa dönüşen Jin’e Kouga’nın büyükbabası ona neyin nesi olduğunu ve Player’lere karşı Zet’in gücüne ihtiyaçları olduğunu anlatır. Jin zor da olsa bu görevi kabul eder ve hem sevdiklerini korumak namına, hem de Zet’in ne olduğunu keşfetmek için bu görevi kabul eder.

Zetman’nın aslında derin ve bir hayli ilginç sayılabilecek bir senaryosu var ama animenin istenileni verebildiğini pek sanmıyorum. Açıkçası 13 bölüm bu anime için yetmemiş ve mangasının devam etmesinden dolayı pek de tatmin edici olmamış. Ayrıca mangasını sevdiren unsurlardan olan şiddet ve cinsellik öğeleri doğal olarak kırpılmış. Mangasına biraz göz gezdirdim ve gerçekten bu anime bu manganın mı diye düşünmeden edemedim. Mangada nasıllar bilemem ama şahsen ben karakterlerle de biraz sorun yaşadım. Öncelikli olarak ortada adam gibi bir “boss” dövüşü yok. Dövüşler kaliteli ve izlemesi güzel ama bizim Jin karizmatik Zet’e dönüştüğünde dövdüğü diğer canavarlar ya dev hamamböcekleri ya da ıstakoz şeklinde abuk sabuk börtü böcekler. Yani biraz spoiler oldu ama şöyle okkalı bir düşmanla vay be dedirtecek bir dövüş gerçekleşmiyor. Bir de Kouga karakteri bana göre çok itici bir karakter. Bu kadar “adaletin savunucusu” bir karakter ne yalan söyleyeyim beni baydı. Hal ve tavırları ile adalet de adalet diye ortada gezinmeleri ile ufaktan sinirime dokundu.

Zetman’nın çizimleri bir hayli kaliteli. Özellikle bazen dövüşlerde kullanılan ilginç çizgi roman tarzı efektleri ben bayağı bir beğendim. Televizyonlarda izin verildiği kadar da şiddet ve kan öğeleri bolca kullanılmış (tabi mangasındaki kadar değil). Yani rengarenk saç renklerini saymazsak animede gayet ciddi ve gerçekçi bir hava hakim. Zetman’nın müzikleri de fena sayılmaz. Değişik ve hareketli açılış parçası güzel ama kapanış parçası daha iyi olabilirmiş.

Uzun lafın kısası, Zetman’da çok potansiyel var ve daha çok yetişkinlere hitap eden mangası hala devam ediyor. Lakin 18 yaş altına da hitap etsin diye yumuşatılan ve 13 bölüme sığdırılmaya çalışan animesi bence bekleneni pek verememiş. Zetman’nın mangasını okuyanlar animeyi muhakkak izleyecektir ama benim gibi mangasını takip etmiyorsanız anime serisini izlemeseniz de olur. İzleyecekseniz de beklentileriniz pek fazla yüksek olmasın. Zetman’nın animesi kötü bir anime değil ama senaryosu iyi işlenmediği için pek bir yenilik de barındırmıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder