Stüdyo: Production I.G.
Tür: Bilimkurgu, Gerilim
Yapım Yılı: 2012
Bölüm Sayısı: 22
Anime Puanı: 10/7
Robotics;Notes, 5pb. tarafından 2012’nin Haziran ayında piyasaya sürülmüş olan (PS3 ve Xbox 360 için) “visual novel” yani görsel roman türündeki bir oyundur. 5pb.’nin diğer iki oyunu Chaos;Head ve Steins;Gate gibi animeye uyarlanan serinin saydığım iki anime ile tarzı dışında (bilimkurgu) herhangi bir bağı yoktur.
Robotics;Notes, 2019 yılında, Japonya’nın güneyinde bulunan ve aynı zamanda gerçek de bir ada olan Tanegashima adasında geçmektedir. Nasıl şimdi günümüz gençliğinin elinde iphone’lar varsa 2019 yılında da onların yerini PhoneDroid’ler (yaygın deyimiyle Pokecom) almıştır. Aslında bildiğimiz tabletlerden farkı olmayan bu aletlerin tek fark telefonların da yerini almış olması ve daha güçlü – sofistike bir işletim sistemine sahip olmasıdır.
Animenin ana karakteri Kaito Yashio dövüş oyunlarını çok sevmektedir ve Pokecom’una yüklü olan Kill – Ballad adlı oyunun sıralamasında tepeleri zorlamaktadır. Aynı zamanda Merkezi Tanegashima Lisesi’nin Robot Araştırma Kulübü’ne üye olan Kaito, aslında kulübü pek takmamaktadır. Zaten çocukluk arkadaşı Aki dışında kulübün başka üyesi yoktur ve kulüp kapanma tehlikesi de yaşamaktadır. Aki ise Kaito’nun aksine çok enerjiktir ve tüm hayali bir zamanlar Robot kulübünün ilk üyeleri olan ve ablasının tasarladığı dev robotu bitirip işlevsel hale getirmektir. Yani Aki canla başla uğraşırken Kaito sadece yerinde durup Kill – Ballad oynamak dışında pek bir şey yapmamaktadır. Günün birinde Kaito parkta yine Kill – Ballad oynarken gelişmiş bir yapay zeka olan ve sadece Pokecom’da görülebilen Airi’yi keşfeder ve Kimijima Raporları diye bir şeyin varlığı keşfeder. Kaito merak içinde bu raporların peşine düşer ve bir yandan anlamadığı bir yandan da belki de hiç anlamak istemeyeceği birtakım olayların içinde bulur kendisini. Üstelik Aki ve daha sonra kulübe katılacak olan diğer arkadaşları, Airi, Aki’nin ablası, kısacası tüm Tanegashima adası bu işe dahil olur.
Robotics;Notes ilk başlarda tamamen Robot Kulübü’ne odaklı bir şekilde başlıyor. Kulübün geleceği, yeni üyeler ve 30 – 45 cm boyutundaki robotların dövüştürüldüğü turnuvaya katılma derken biraz ağır işliyor. Akabinde işin içine yeni karakterler, Airi ve Kimijima Raporları’nın keşfi girince senaryo asıl halini almaya başlıyor ama bana göre yine de isteneni pek veremiyor. Tamam, bazı anlarda pür dikkat izlediğim zamanlar oldu ama genel olarak durağan bir hava hakim. Özellikle animenin ilk yarısı böyle. Neysek ki 11. Bölümden sonra atmosfer biraz daha hızlanmaya başlıyor. Animeyi ayakta tutan en büyük etken ise şüphesiz karakterleri. Aki’nin ablası hariç karakterlerin hepsi çok sempatik. Kaito’nun vurdumduymaz ama umursadığını belli eden tavırları, Aki’nin cana yakın halleri, Kona’nın ilginç hal ve tavırları izlemeye değer.
Animenin çizimleri klasik ama oldukça kaliteli anime çizimleri ile karşımıza çıkıyor. Kızlarımız kocaman gözleri ve mini etekleri ile hazır ama dediğim gibi çizim kalitesi bir hayli yüksek. Eklenen anime efektleri dozunda tutulmuş ve yüz mimikleri (özellikle Kona’nın) bayağı başarılı. Anlayacağınız, çizimleri için animeye dört dörtlük diyebilirim. Animenin sahip olduğu iki adet açılış ve kapanış parçası ahım şahım parçalar değil ama seriye ve içeriğine gitmiş. Müziklerde asıl başarılı olansa bölümler esnasında çalanları. Özellikle bazı yerlerde gerilim ile müzikler öyle bir birleşiyor ki, gözlerinizi ekrandan alamıyorsunuz. Lakin maalesef bu anlar işte pek fazla değil.
Robotics;Notes’un bence en büyük eksisi senaryosunun dallara bölünmüş olması. Robot Kulübü’nün robotlarıyla uğraşması, Kimijima Raporları, ailevi sorunlar derken açıkçası heyecanını kimi zamanlar yitiriyor. Elbette ana senaryo küçük konularla desteklenince daha zengin olur ama burada desteklenmemiş, bölünmüş gibi. Buna rağmen dediğim gibi bazı anlarda olaylar sizi öyle bir ekrana bağlıyor ki, pür dikkat izliyorsunuz. Kısacası Robotics;Notes çok başarılı sayılmasa da izlenmeye değer, hoş bir anime.