15 Şubat 2010 Pazartesi

Azumanga Daioh

Yönetmen: Hiroshi Nishikiori
Stüdyo: Genco
Tür: Okul, Komedi
Yapım Yılı: 2002
Bölüm Sayısı: 26
Anime Puanı: 10/6.5



Azumanga Daioh adlı anime serisi, 26 bölüm boyunca kişilikleri birbirinden farklı altı kızın okul hayatını konu alıyor. Anime 10 yaşındaki Chiyo’nun üstün zekâsından dolayı ilkokulu atlayıp liseye geçmesi ile başlıyor. Dediğim gibi de altı ana karakterlerin üç yıllık lise hayatlarını, komedi unsurları ile donatılmış şekilde bizlere sunuyor. Her bölümde başka bir olaya şahit oluyoruz ve genellikle aynı şeyler karşımıza çıkıyor. Yani Japon’ların “spor” ve “kültür” festivallerini tam üç kez farklı bir biçimde izliyoruz. Ve bunların dışında da anime pek farklı bir çizgiye çıkmıyor. Sürekli aynı şeyler tekrarlanıyor ve konu aynı olsa da içerik değiştirilerek bizlere sunuluyor. Demek istediğim Azumanga Daioh klasik okul animelerine hiçbir yenilik katmıyor ve hatta aynı şeylerin birkaç kez olması bazen insana yine mi dedirttirebiliyor.

Animenin şüphesiz bel kemiği, dayanak noktası, nefes alma sebebi kesinlikle altı karakteri. Kızlarımızı kısaca tanıtacak olursam; yukarıda da bahsettiğim Chiyo liseye 10 yaşında başlıyor ve doğal olacak okulun en kısa boylu kızı oluveriyor. Fakat zekâsı ve aldığı sorumluluklarla çoğu hengâmeden arkadaşlarını kurtaran o oluyor. İkinci karakterimizin adı Ayumu, namı diğer Osaka. Kendisine Osaka’dan geldiği için Osaka olarak sesleniyorlar. Oldukça saf ve geç anlayan Osaka grubun en garip ve komik kızlarından. Üçünü karakterimiz Yomi. Kendisi zeki ve derslerine çalışan bir tip ama kiloları ile bir hayli takıntılı durumda. Tomo da ilkokuldan beri Yomi ile aynı sınıfta bulunan dördüncü kızımız. Kendisi tam bir geri zekalı, mongol ve yaptığı her hareketi ile sinir bozucu. Beşinci karakterimiz, gruba ikinci sınıfta katılan Kagura. Kendisi yüzme takımında olduğu için sürekli yanık tenle geziyor ve oldukça sportif bir yapıya sahip. Fakat dersleri için aynı şey geçerli değil. Son karakterimiz de Sakaki. Kendisi grubun en uzun boylu ve en sessiz kızı. Kimsenin bilmediği bir özelliği var ve o da hayvanları ve pelüş oyuncakları çok sevmesi. Onların dışında sınıf ve beden eğitmenleri de seride önemli yer tutuyor. Ayrıca bazen liseli kızlardan açıkça hoşlandığını belirten sapık öğretmen Kimura ve kimlik sorunu yaşayan lezbiyen Kaorin de ara ara çıkan karakterler. Lezbiyen kelimesi bazıları için ağır gelmiş olabilir ama öyle:) Yani kız rüyasında beyaz atlı prensi olarak Sakaki’yi düşünüyorsa, sürekli onun hayalini kuruyorsa lezbiştir:)

Fark edeceğiniz üzere altı karakterin altısı da kız ve okullu bir seri olmasına rağmen hiç erkek karakter bulunmuyor. Olay sürekli kızlar etrafında dönüyor ve dolayısıyla muhabbetleri de değişik oluyor. Animenin komedi unsurları ise çok güzel kullanılmış. Fazla baymıyor ve bayat değiller. Birde serinin içeriği biraz daha kaliteli olsa çok daha güzel şeyler çıkabilirmiş.

Görsellik bakımından anime de hiçbir sorun yok. Mimikler ve tuhaf surat efektleri çok güzel kullanılmış ve her daim komiklik diye abuk sabuk şeyler gözümüze sokulmuyor. Yani kıvam çok iyi. Müzikler bakımından ise Azumanga Daioh’un açılış parçası hayatımda dinlediğim en berbat açılış parçasıydı. Böyle bir şey resmen olamaz. Bunun dışında kapanış müziği idare eder ama bölümler esnasında kullanılan müzikler cuk oturmuş diyebilirim.

Sonuç olarak Azumanga Daioh tam anlamıyla klasik bir okul-komedi animesi ve içeriği olarak bir hayli olağan. Konu olarak zayıf kalması, hiç erkek karakterin bulunmaması gibi birkaç eksisi var ama bunlara rağmen artıları ve komedi unsurlarının dengeli kullanılmış olması seriyi yinede izlenebilir kılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder