13 Ağustos 2010 Cuma

Library War

Yönetmen: Takayuki Hamana
Stüdyo: Production I.G.
Tür: Aksiyon, Komedi
Yapım Yılı: 2008
Bölüm Sayısı: 12
Anime Puanı: 10/6.5



Library War, aslında Japonya’da 1954 yılında yaşanmış olan ve 1979 yılına kadar sürmüş olan “basın özgürlüğünü kısıtlama / kitap ve dergi dağıtımının devlet kontrolünde olması” olaylarına dayanıyor.

Animede ise Japon hükümeti 1989 yılında halkını ve sosyeteyi basının yarattığı zararlardan korumak için “Media Betterment Act (MBA)”, yani Medyayı İyileştirme Yasası çıkarılmıştır. Bu yasa ile beraber Medya Komitesi oluşturulmuş (Media Bettermend Comittee / MBC) ve bu kuruluş devletin izni olmadan yayınlanan kitaplar, yasal olmayan kütüphaneleri vs. zor kullanarak kapatma görevi verilmiştir. Bu yaşanan olaylar sonucu bazı yerel hükümtler MBC’ye karşı gelmiştir ve buna karşın anti bir MBC örgütü kurulmuştur ve adına da Freedom of the Libraries Law (Kütüphanelerin Özgürlüğü) konulmuştur. Bu kuruluş da yerel hükümetlerin ve kütüphanecilerin desteğini de arkasına alarak MBC’nin izin vermediği kitapları toplamakta ve onları kendi bünyesinde halka sunmaktadır. Ayrıca devletin gözünde yasal olmayan kütüphaneleri de satın alarak halka açabilmektedir.

Anime ise 2019 yılında geçiyor ve Kanto Library Base’e yeni katılmış olan Iku Kasahara adlı genç kızı ve yaşadıklarını konu alıyor. Kasahara lisedeyken spor kulübende olduğu için çok hızlı koşabilmektedir. Kütüphane gücüne katılmasının nedeni ise geçmişte yaşadığı bir hadiseye dayanıyor. Kısa olan 12 bölüm boyunca Kasahara’nın kütüphane görevlisinden özel kütüphane harekât gücüne katılmasına, MBC ile olan çatışmalarına ve aşk hayatına kimi zaman komik bir bakış açısıyla göz atıyoruz.

Şimdiden söylemek istiyorum, senaryo aslında mantık çerçevesinde ilerliyor ama bana çok saçma geldi. Yani anlatılanlara göre bakarsak devletin kurduğu iki kurum (sonuçta Kütüphane gücü de yerel hükümetlerin desteği ile kuruldu ve devlet tarafından tanınıyor) oyunmuş gibi kitaplar için çatışmaya giriyorlar. Örneğin, bir yerde bir sergi açılacak, işte saat bilmem kaça kadar kütüphane gücünün burayı savunması lazımmış. Yoksa MBC güçleri sergidekileri alıp götürürmüş. Sonuçta ölümüne savaşıyorlar ve saati geldiğinde sanki süreleri dolmuş gibi iki taraf da evine gidiyor. Demek istediğim bilgisayar oyunu oynarmış gibi bir yerde buluşuyorlar, iki saat çarpışıp dağılıyorlar. Efendime söyleyeyim, kütüphane komutanı oradan bağırıyor, dayanın beş dakika kaldı. Neden ama? MBC üstün geliyor ama beş dakika sonra süre dolduğundan çekiliyorlar. Oyun gibi işte. Ayrıca tamam, seri abartısız ve doğaüstü güçlere dayanmıyor ama uzaylıların dünyayı işgal etmesine inanırım ama artık günümüz dünyasında yaşananlara bakarsak devlet işi gücü bırakacak da kitaplar için birbirini yiyecek. Hiç sanmıyorum.
Görsellik olarak ise Libraru War akranlarından biraz değişik. Karakterlere eğer dikkat ederseniz kenarlarında siyah kenarlıklar görebilirsiniz ve çizimlerinin arka plana göre daha dolgun olduğunu görebilirsiniz. Bence ilginç olmuş ama karakterleri yakından gösterdiğinde çok fazla dikkat çekiyor. Müzikleri ise çok güzel, onlara diyecek bir sözüm yok.

Özetle Library War’da askeri birlikler kitaplar için birbirlerini öldürüyor ve bu bana çok mantıksız geldi. Tamam, kitap önemli ama işte devlet devletle çatışıyor ve yukarıda anlattıklarımdan dolayı kopukluklar yaşanıyor. Aslında zaten 12 bölüm olduğu için izlemeseniz de bir şey kaybetmezsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder