25 Mart 2012 Pazar

Kino's Journey

Yönetmen: Ryutaro Nakamura
Stüdyo: ACGT
Tür: Fantastik, Macera
Yapım Yılı: 2003
Bölüm Sayısı: 13
Anime Puanı: 10/8.5



Kino’s Journey veya orijinal adı ile Kino no Tabi’nin ana karakterinin adı Kino. Kendisi bir gezgindir ve konuşabilen motosikleti Hermes ile ülkeden ülkeye gezmektedir. Envai çeşit bıçak, bir revolver ve otomatik silah taşıyan genç Kino bir ülkede en fazla iki gece kalmaktadır. Yani üçüncü gün ülkeden ayrılmaktadır. Bunun nedeni de geldiği ülkeye bağlanmaktan korkmasıdır. Kino’nun yaptığı bu seyahatlerin aslında belirli bir amacı yoktur. Kino, “Dünya güzel değildir, lakin güzel olmadığı için güzeldir.” deyimiyle hareket etmektedir. Her bölümde Kino’nun bir ülkeyi ziyaret edişini, o ülkenin halkını, örfünü, adetlerini ve diğer birçok özelliklerini Kino ile beraber keşfediyoruz.

Yukarıdaki paragrafımda bahsettiğim gibi Kino konuşabilen bir motosiklet olan ve aynı zamanda tek arkadaşı olan Hermes ile ülkeden ülkeye gezmektedir. Fantastik bir dünyada bulunan bu ülkelerin büyüklükleri aslında bir şehir kadardır ve ülkelerin adından pek söz edilmez. Bu ülkeler genellikle mutlu ülke, hüzünlü ülke veya gelişmiş ülke olarak anılmaktadır. Ayrıca her ülke büyük surlarla çevrilidir ve her ülkenin Kino’ya sundukları farklıdır. Animenin konusu Kino’nun seyahati olsa da aslında insan ilişkileri gözler önüne sürülmektedir. Kino’nun insanlarla etkileşimi, insanların yaşadıkları, Kino’nun buna karşı tepkileri güzel bir şekilde işlenerek bizlere sunulmuş. Her bölüm genellikle farklı bir ülkede geçiyor ve dolayısıyla konu da her bölüm değişiyor.

Kino’s Journey’in belirli bir hikayesi olmasa da her bölüm farklı şeyler ve en önemlisi ilginç şeyler sunduğu için anime kendisini izlettirmesini başarıyor. İnsanlarla yapılan sohbetlerin yanında aksiyon ve dövüş sahneleri de hiç az değiller. Üstelik aksiyon sahneleri çok da başarılı olmuş. Fakat bunun yanında animenin eksileri de yok değil. Benim bulduğum en önemli eksiklik Kino’nun geçmişi hakkında. Animenin dördüncü bölümünde Kino hakkında epey bilgi veriliyor. (Hem de sizi şaşırtabilecek çok büyük bir bilgi de bunların arasında) Ama bunun dışında Kino tam olarak nasıl bir gezgin oldu, yanından ayrıldığı ve usta olarak adlandırılan kişi ile olan ilişkisi üzerinde de biraz daha durulsaymış iyi olurmuş. Ayrıca konuşabilen bir motosiklet olan Hermes’in ben hariç herkese normal gelmesi çok ilginç:) Gerçi bunlar küçük ve önemsiz eksiler çünkü dediğim gibi anime insan ilişkileri üzerinde durduğu için bunların pek bir önemi kalmıyor. Bana göre en büyük eksisi ise iki – üç bölümde atmosfer gerçekten çok yavaşlıyor. Kino bazen konudan kopuyor ve yapılan uzun uzun tasvirler beni sıktığı kadar sizleri de sıkabilir.

Görsel olarak Kino’s Journey çok garip bir anime. Ben animenin çizimlerini ilk gördüğümde çirkin bulmuştum ve animeyi izlemeyi dahi düşünmüyordum. Alttaki resimden pek anlaşılmıyor ama renklerin tonlamasında hafif bir yeşillik ön planda ve sanki seksen yapımı bir televizyondan izliyormuşsunuz gibi anime hafif buğulu. Ayrıca koyu renkli sahnelerde yatay çizgiler de görebilirsiniz. Neden çizimler böyle yapılmış, açıkçası anlamış değilim. Renkler normal ve daha keskin olsa anime çok daha iyi olabilirdi. Animenin müzikleri tam tersiler ve oldukça başarılılar. Açılış ve kapanış parçaları hoş parçalar ama özellikle anime esnasında çalan müzikler benim çok hoşuma gitti ve atmosfere dört dörtlük oturmuşlar.

Kısacası Kino’s Journey çok ilginç bir anime ve çizimleri sizi yanıltmasın. Eğer daha çok yetişkinlere hitap eden, insan ilişkileri üzerine kurulu, biraz da fantastik bir havaya hakim bir anime arıyorsanız Kino’s Journey’e bir göz atabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder