Stüdyo: AIC
Tür: Dram, Bilimkurgu
Yapım Yılı: 1999
Bölüm Sayısı: 13
Anime Puanı: 10/8.5
Shuzo Matsutani veya arkadaşlarının deyişiyle Shu, sıradan bir çocuktur. Tahminen 13 yaşlarında olan Shu, biraz hiperaktif ve heyecan dolu bir kişiliğe sahiptir. Ayrıca bir kendo öğrencisidir fakat “men” hareketi dışında (kılıcı üstten alta doğru savurmak) pek fazla kafasını yormaz. Yine normal bir günde evine dönerken inşaat halindeki bir fabrikanın en yüksek bacasında oturan bir kız görür. Shu da yan bacaya tırmanarak kızla iletişim kurmaya çalışmaktadır fakat kız pek konuşkan değildir. Zor da olsa Shu kızın adının LalaRu olduğunu ve günbatımlarını sevdiğini öğrenir. Shu, LalaRu ile biraz daha konuşmaya çalışırken ansızın bir patlama meydana gelir ve zaman durur. Birden ortaya yoktan Abelia adında bir kadın ve askerleri çıkagelir. Abelia ve askerleri LalaRu’nun peşindedir ve LalaRu da Shu’dan yardım etmesini ister. Shu bulduğu bir sopayla askerlere saldırır ama pekte etkili olamaz. Nitekim Abelia yeni bir patlama gerçekleştirir ve patlama alanında bulunan herkes başka bir yere ışınlanır. Shu, LalaRu ve diğerleri artık fabrika bacalarının tepesinde değildir. Onlar artık bambaşka bir dünyada, Kral Hamdo adlı diktatörün dünyayı egemenliği altına almaya çalıştığı Hellywood adlı üssündedirler.
Now and Then, Here and There adlı kısa anime serisi resimlerine bakıldığında çocuksu bir anime gibi gözükse de aslında tamamen yetişkinlere hitap ediyor. Çünkü anime genel olarak köylerinden kaçırılan çocukların Hamdo adına savaşa zorlanması, diktatörlük, çocukları istismar etmek ve bunlar gibi psikolojik sorunlar üstünde duruyor. Shu da kendini normal yaşamından alınıp tüm bu olanların ortasında buluyor ve LalaRu’yu kurtarmak istese de savaşmaktan, askerliğe zorlanan yaşıtlarına karşı silah kullanmaktan kaçınmaya çalışıyor. Animenin atmosferi çoğu zaman hareketli geçiyor. Kocaman Hellywood üstüde yaşanan olaylar, Shu’nun çektikleri, kaçma teşebbüsleri, Kral Hamdo’nun psikopatlığı derken anime akıp gidiyor. Atmosferin yavaşladığı zamanlar ise animenin dram yönü daha ağırlaşıyor.
Animenin hikayesinde bazı eksiklikler de yok değil. Mesela Shu’nun bulunduğu dünya hakkında daha çok bilgi verilebilirdi. Genellikle çöllerin hakim olduğu bu dünya başka bir gezegen mi, gelecek mi, geçmiş mi diye herhangi bir açıklama maalesef yapılmıyor. Ayrıca Kral Hamdo tam olarak kimdir, böyle bir adam Hellywood gibi bir üsse nasıl kavuşmuştur, birkaç açıklama yapılsaymış iyi olurmuş. Bir önceki paragrafımda bahsettiğim gibi konu genellikle yaşanan olaylar üzerine odaklanmış durumda ve mekan – zaman konsepti arka planda bırakılmış.
Anime 1999 sonunda yayınlandığı için çizimleri doğal olarak eski. Ama eski olmaları dışında kötü bir yanı da yok. Dediğim gibi çizimler yönünden tek kusuru ilk bakışta çocuksu bir anime gibi gözüküyor. Müzikleri ise biraz vasat, açılış ve kapanış parçaları oldukça sade. Açılışta sadece müzikten oluşuyor ve ana karakterler tanıtılarak altında seslendirmecileri yazıyor. Kapanışında pek farkı yok. Birkaç kare resim eşliğinde yazılar geçiyor.
Sonuç olarak Now and Then, Here and There ilk bakışta sizi çizimleri ile yanıltabilir. Derinliği ve gerçekte de yaşanabilecek psikolojik unsurları ile bu tarz animeleri seven herkese Now and Then, Here and There’i önerebilirim.
Bu arada, animenin baş karakteri Shuzo Matsutani, “Legendz” adlı elli bölümlük bir başka animede de baş karaktermiş. Üstelik isimlerinin yanı sıra karakteristik özellikleri de aynıymış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder