Stüdyo: White Fox
Tür: Aksiyon, Macera
Yapım Yılı: 2012
Bölüm Sayısı: 12 + 12
Anime Puanı: 10/9
Adını İskandinav mitolojisinden alan Jormungand, genç Jonah’ın bir silah tüccarı olan Koko Hekmatyar’ın ekibine katılması ile start alıyor. Genç olmasına karşın oldukça tecrübeli, korkusuz ve gözü pek olan Koko Hekmatyar, HCLI adlı uluslar arası gemi şirketi adı altında gizlice silah tüccarlığı yapmakta ve askeri örgütlerle, siyasilerle veya direniş örgütleriyle anlaşmalar imzalamaktadır. Birçok ülke eğer kendilerine menfaat sağlıyorsa Koko’nun yasadışı faaliyetlerini görmezden gelse de CIA olmak üzere kendisini gölgesi gibi takip eden kurumlar da yok değildir. Tabi kendisini ölü görmek isteyenlerin listesi de bir hayli kabarıktır. Koko’yu çoğunluğu eski ve tecrübeleri bir hayli yüksek olan korumalar korumakta ve yolculuğuna eşlik etmektedir. Koko’nun bu yetenekli ekibine son olarak 12 – 13 yaşlarındaki Jonah katılır. Jonah yetimdir ve bir çocuk askerdir. Silah kullanma becerileri yüksek olan, duygularını hiç belli etmeyen, az konuşan Jonah, yetenekli olmasına karşın silahlardan ve silah tüccarlarından nefret etmektedir. Dediğim gibi anime Jonah’un çılgın ama korkusuz Koko’nun ekibine katılışı ile başlıyor ve toplamda iki sezon olarak 24 bölüm boyunca çeşitli maceralarını konu alıyor.
Çoğunlukla silahların konuştuğu Jormungand ünlü Black Lagoon serisine bir hayli benzetiliyor ve bu benzetmeye ben de katılıyorum ama Jormungand için çok daha iyi diyebilirim. Jormungand, Black Lagoon’un yanında daha gerçekçi duruyor ve çatışmalar çok başarılı. Tamam, biraz abartı olacak tat versin diye ama Laggon’daki gibi de Revy sabit dursun kimse vuramasın durumu yok. Koko’nun ekibinde herkes profesyonel ve uzmanlık alanları farklı. Herkes kendi işini yapıyor ve uçuk olmayan, mantık çerçevesinde olaylar gelişiyor.
İlk paragrafımda bahsettiğim gibi anime iki sezondan oluşuyor ama iki sezon olmasının tek sebebi 13. Bölümün birkaç ay sonra başlamış olması. Yani ikinci sezon ilkinin bittiği yerden devam ediyor ve iki farklı sezonu far yerine anime 24 bölümden oluşuyor da denilebilir.
Jormungand’da her bölüm elbette silahlar konuşmuyor. Birçok bölümde de Koko’nun politik ve insanları yönetebilme yeteneğine şahitlik ediyoruz ve Koko’nun yaptığı işin aslında ne kadar tehlikeli ve korkutucu olduğunu, Koko’nun ekibinin neden bu kadar başarılı olması gerektiğini görüyoruz. Tabi araya ince espriler ve fazla cıvık veya çocuksu olmayan mizah unsurları da yerleştirilmiş. Özellikle Koko’nun ekibinin en yaşlı ve tecrübeli üyesi Lehm’in davranışları, ustalığı ve esprileri mükemmel. Hatta Lehm’in gördüğüm en iyi anime karakterlerinden birisi olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Animenin bana göre tek kusuru silahlı sahnelerin ikinci yarıda biraz daha yerini konuşmalı bölümlere bırakması olarak gösterebilirim. Bunu kusur saymamın sebebi de çatışma sahnelerinin hakikatten çok başarılı olmalı. İnsan ister istemez daha fazlasını görmek istiyor. Yine şu ana kadar izlediğim en iyi silahlı aksiyon sahnelerine Jormungand’ın sahip olduğunu belirtmek isterim. Bu arada, Jormungand’a 24 bölüm bence yetmemiş çünkü “Jormungand” sonrası olayları da açıkçası ben görmek isterdim.
Animenin çizimleri aslında Koko ve Jonah hariç gerçeğe yakın çizimler. Yani animede büyük gözlü sevimli anime suratları veya rengârenk saçlar yok. Dediğim gibi sadece upuzun beyaz saçları ile Koko ve yine beyaz saçları ve kırmızı gözleriyle Jonah’ı istisna olarak sayarsak. Karakterler dışında da çizimler genel olarak başarılı. Çatışma sahnelerinde yansıtılan aksiyon, yaralanmalar, akan kanlar bir hayli başarılı. Animenin müzikleri ise çizimlerine göre biraz daha dengesiz. İki adet açılış parçası gayet güzel ama kapanışlar daha iyi olabilirmiş. Buna karşın bölümler esnasında çalan parçalar süperler ve animeye cuk oturmuş.
Jormungand izleyicisine görüp görebileceği en iyi silahlı çatışma sahnelerini sunuyor diyebilirim. Lakin her bölümden de hızlı sahneler beklerseniz yanlış yapmış olursunuz. Gerektiğinde aksiyon yüklü sahneleri ve Koko’nun kurnazlığını sergilediği sahneleri ile dengeli bir anime olan Jormungand’ı herkese severek önerebilirim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder