18 Ağustos 2012 Cumartesi

Bakemonogatari

Yönetmen: Akiyuki Shinbo
Stüdyo: Shaft
Tür: Doğaüstü
Yapım Yılı: 2009 – 2012
Bölüm Sayısı: 15 + 11
Anime Puanı: 10/7.5

 




Koyomi Araragi sıradan bir lise öğrencisi gibi gözükse de aslında pek sıradan değildir. Çünkü Araragi kısa bir süreliğine olsa da bir vampir tarafından ısırılıp vampire dönüşmüştür ve Hawaii tarzı gömlekler giyen, garip bir adam olan Oshino Meme’nin yardımı ile yeniden insan olmayı başarmıştır. Günün birinde Araragi’nin hoşlandığı kız olan ama herkes ile arasına mesafe koyan Senjougahara Hitagi merdivenlerden kayıp düşer ve kendisini Araragi’nin kollarında bulur. Fakat ortada bir terslik vardır, Senjougahara’nın neredeyse hiç ağırlığı yoktur. Aradan biraz zaman geçtikten sonra Senjougahara zımbası ve maket bıcağı ile okkalı bir tehdit sallayarak ağırlığının sadece beş kilo olduğunu ve bunu kimseye söylememesini, kendisinden de uzak durmasını aksi halde onu öldüreceğini Araragi’ye tembihler. Ne kadar ciddi olduğunu göstermek içinde Araragi’nin dudağının içine zımbayı basıverir ve olay yerinden uzaklaşır. Lakin Araragi bu tehdidi pek fazla sallamaz ve Senjougahara’nın peşinden gider. Onu peşinden geldiği için aptal zanneden Senjougahara’ya iyileşen yarasını (vampirlik günlerinden kalma bir özellik, Araragi’nin yaraları çabuk iyileşmektedir) gösterir ve ona yardım edebileceğini söyler. Senjougahara ilk bakışta şaşırır ve Araragi’nin yardım teklifini kabul eder. Bakemonogatari’de 15 bölüm boyunca Araragi’nin Senjougahara başta olmak üzere doğaüstü olaylar neticesinde zorluklar çeken Hachikuji, Hanekawa, Kanbaru ve Sengoku’ya yardım edişini ve onlarla olan garip ilişkisini gözler önüne serer.

Nisemonogatari
Nisemonogatari, Bakemonogatari’nin ikinci sezonudur ve 11 bölüm sürmektedir. İkinci sezonda ilk sezonda adları bolca geçen Araragi’nin “Fire Sisters” lakaplı iki kız kardeşi Karen ve Tsukihi odak noktasıdır ve onların başından geçen olaylar, yeni birkaç karakter ile anlatılmaktadır.

Bakemonogatari başta bir sonraki paragrafımda bahsedeceğim çizimleri ile sıra dışı içeriğe sahip olan bir anime. Anime doğaüstü içeriğine karşın Oshino’yu saymazsak tek erkek karakter olan Araragi’nin beş, ikinci sezonu da sayarsak yedi bayan karakter ile olan ilişkilerini kara – mizahi bir dille anlatıyor. Olaylar zaman zaman çok ciddi gelişiyor, zaman zaman espriler atmosfere hâkim alıyor bazen ise cinsellik (erotik konuşmalar) öne çekiyor. Örneğin Araragi’nin benim favori karakterim olan küçük Hachikuji’yi gördüğünde ansızın surat ifadesi değişerek ve koşarak mıncıklaması veya Kanbaru ile telefonda konuşurken Kanbaru’nun “Selam Araragi, hemen soyunuyorum” gibi laflar ederek Araragi’yi terletmesi gibi olaylar hoş olmuş. Dediğim gibi anime çoğunlukla konuşmalar üzerine kurulu ve bu diyalogların içeriği de genelde hep tuhaf ve ilginç oluyor. Bu yöndeki tek sıkıntım diyaloglar bazen gereğinden fazla uzuyor ve her zaman olmasa da dikkatiniz bu yüzden dağılabiliyor. Birde bu konuşmalar diyalogun ortasında beliriveren yazılar ile kuvvetlendirmek istenmiş ama Japon izleyicisi için bu durum sorun olmasa da benim için ve birçok kişi için daha sorun yaratacağına eminim çünkü konuşmaların altyazıları ile ekranda beliriveren yazıları okumak zor iş. Şahsen çok hızlı okuyabilmeme rağmen ben bile bazı cümlelerin sonunu göremedim. Fakat buna karşın diyaloglar bazen de manga tarzı resimlerle kuvvetlendirilmiş ve çok da güzel olmuş. Örneğin Araragi kendinden eminse ansızın Ashita no Joe’deki Joe’ye çizimleri ile aniden benzemesi gibi ayrıntılar hoş. Son olarak, az ama öz olan aksiyon sahneleri ise on numara. Ne ararsanız var, bolca kan, şiddet ve artistik hareketler. Açıkçası ben bu aksiyon sahnelerinin daha fazla olmasını dilerdim.

Animenin en ilginç yanı ise çizimleri. Alttaki resimde pek belli olmuyor ama kullanılan parlak renkleri ve garip arka plan çizimleri ile Bakemonogatari sıra dışı bir anime olduğunu resmen haykırıyor. Üstelik bazen gerçek resimler kullanarak çok ilginç şeyler ortaya çıkarmışlar. Ayrıca karakterlerde de normalde siyah olması gereken kenar çizgileri bu animede kırmızı olarak karşımıza çıkıyor. Cümlelerle pek fazla ifade edemiyorum ama Bakemonogatari çizimleri ile gerçekten ön plana çıkmayı başarmış. Animenin müzikleri de çeşit çeşit. Yanlış saymadıysam birinci sezonda yaklaşık beş tane açılış ve ikinci sezonda da üç açılış parçası bulunmakta. Seçilmiş olan parçaların hepsi de hareketli, seriye yakışan parçalar.

2009 yılında çıkan Bakemonogatari’ye benim puanım 8 ve 2012 yapımı Nisemonogatari’ye ise 7 puanı uygun görerek ortalama bir şey olan 7.5 puanı kendimce uygun gördüm. İkinci sezonda biraz puan kırdım çünkü işlenen konu beni pek fazla sarmadı ve konuşmalar bu sefer hakikatten fazla uzatılmış. Her şeye karşın başta ilk sezonu ile Bakemonogatari, diğer animeler arasında kendisinin farklı olduğunu belirtmeyi başarıyor ve şahane bir yapım olmasa da izlenebilecek, ilginç ve sıra dışı bir anime.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder