Yönetmen: Toyoo Ashida
Tür: Aksiyon, Dövüş, Dram
Stüdyo: Toei Animation
Yapım Yılı: 1984 – 1987
Bölüm Sayısı: 109 + 43
Anime Puanı: 10/9.5
Hokuto no Ken, namı diğer Fist of The North Star serisi serinin yapım tarihine göre gelecekte, günümüze göre artık geçmişte kalan 90’lı yıllarda geçiyor. Dünya üzerinde birden çok nükleer savaş yaşanmış, ülkeler yok olmuş, denizler kurumuş, her yer çöle dönüşmüş ve çoğu hayvan nesli tükenmiştir. Fakat her şeyi yok etmesini bilen insanoğlu hayatta kalmayı başarmış ve güçlülerin zayıfları yönettiği acımasız bir dönem başlamıştır. Silahlar yerini sopalara kılıçlara ve teknoloji de yerini kas gücüne bırakmıştır. Kısacası medeniyet gerilemiştir. Böyle acımasız bir ortamda Kenshiro adlı kahramanımız, iyi arkadaşı Shin tarafından kaçırılan sevgilisi Yuria’yı aramaktadır. Kenshiro tarihi 2000 yıllık olan Hokuto Shinken dövüş sanatının son temsilcisidir ve bu sanat dünya üzerindeki en acımasız, ölümcül sanattır çünkü Hokuto Shinken insan vücudundaki 708 kritik noktayı kullanmasını bilmektedir. Eğer bu noktalara doğru şekilde basarsanız insan vücudu inanılmaz bir hızla gelişme gösterebiliyor, güçlenebiliyor. Eğer doğru şekilde basılmaz ise vücut fazla gelişip patlıyor. Shin ise Nanto Seiken varislerindendir ve bu dövüş sanatı daha çok kesip biçme üzerine kuruludur.
Seri dediğim gibi Kenshiro’nun kız arkadaşı Yuria’yı araması ile başlıyor ve macerası sırasında Bart ve Lynn adında iki çocukla tanışıyor ve beraberce büyük ve acımasız bir maceraya atılıyorlar. Tabi tüm 109 bölüm boyunca Kenshiro Yuria’yı aramıyor, bölümler ilerledikçe senaryo dallanıyor ve işin içine çok daha güçlü ve tehlikeli rakipler giriyor. Üstelik hepsi de Hokuto ve Nanto ustaları. İsterseniz Hokuto ve Nanto temsilcilerini yakından tanıyalım.
Hokuto Shinken
Kenshiro: Bahsettiğim gibi Hokuto Shinken dövüş sanatının son temsilcisidir. Üç üvey kardeşi ile beraber Ryuuken tarafından evlat edinmiştir ve eğitilmiştir. Hokuto kuralarına göre tek varis olabileceğinden Ryuuken tarafından en uygun kişi Kenshiro görülüyor.
Jagi: Dört kardeşin en zayıf halkasıdır ve şiddet düşkünüdür. Kenshiro Hokuto Shinken temsilcisi seçildikten sonra deliye dönmüştür ve Kenshiro’dan nefret etmeye başlamış, onun adını kullanarak köylere saldırmıştır.
Toki: Toki Kenshiro’nun örnek aldığı insan ve en iyi arkadaşıdır. Toki Hokuto Shinken’i dövüş sanatından ziyade iyileştirme sanatı olarak kullanmaktadır ve vücuttaki kritik noktaları kullanarak insanlara yardım etmeye çalışmaktadır.
Raoh: Benim en sevdiğim karakter ve en büyük kardeştir. Raoh varis seçilmediği halde Hokuto Shinken’den vazgeçmemiştir ve bu tekniği dünyayı ele geçirmek, hatta tanrılara karşı gelmek için kullanmayı amaçlamıştır. Kenshiro’dan nefret etmemektedir ama eninde sonunda onunla karşılaşacağını bilmektedir.
Nanto Seiken
Shin: Bir zamanlar Kenshiro’nun arkadaşı olan Shin’de Yuria’ya âşık olduğu için onu zorla kaçırmıştır. King lakabını alarak kendi imparatorluğunu kuran Shin, Kenshiro’yu yok etmek için elinden geleni yapmaktadır.
Rei: Kaçırılan kız kardeşini arayan Rei’in yolu Kenshiro ile kesişir ve ikisi iyi arkadaş olurlar. Rei’de tıpkı Kenshiro gibi iyilerin yanındadır.
Yuda: Serinin gay karakteri desem yalan olmaz. Makyaj yapan ve dünyanın en güzel ve en güçlü erkeği benim diyen Yuda, Rei’den tekniği çok güzel olmak için nefret etmektedir.
Shuu: Gözleri kör olan Shuu, kurduğu Resistance adlı örgütü ile Souther ve imparatorluğuna karşı gelmektedir. Shuu’nun tek amacı yenemese de Souther’i yavaşlatmak ve insanlara yardım etmektir.
Souther: Nanto Seiken’in dediğine göre en güçlü savaşçısı olan Souther’de akranları gibi imparatorluk kurma peşindedir ve Raoh’a kafa tutabilmektedir.
???: Son Nanto savaşçısının ismini ve kimliğini açığa düşürmek istemiyorum çünkü çok büyük bir sürpriz.
Hokuto no Ken serisi yukarıda yazdığım gibi 109 + 43 bölümden oluşuyor. İlk 109 bölüm Hokuto ve Nanto arasında geçerken diğer 43 bölümde Kenshiro’yu çok daha zorlu rakipler bekliyor. Hokuto no Ken 2 olarak da adlandırılan bu 43 bölümde Kenshiro’nun karşısına Gento Kouken savaşçıları ve en önemlisi adını hiç duymadığı Hokuto Ryuuken savaşçıları çıkıyor ve insanlığı kurtarmak yine ona düşüyor. Bu arada ikinci seri ilk seriden birkaç yıl sonrasında geçiyor, çünkü Bart ve Lynn artık birer yetişkin olmuş ve insanlara yardım etmek için Hokuto Ordusu’nu kurmuşlardır.
Görsel olarak ise Hokuto No Ken 1 ve 2 doğal olarak biraz eski. Lakin yine de son bölümlere doğru Kenshiro’ya ve ilk bölümlerdeki haline bakarsanız kalite bakımından bayağı bir fark görüyorsunuz. Dövüşler ve müzikler bakımından ise seri bir harika. Açılış parçaları “You wa Shock” ve “Do Survive” güzel parçalar. Benim tek dikkatimi çeken ve ilginç bulduğum olay, baş kötü adamların yüzde sekseninin boyunun neredeyse apartman kadar olması. Yani adam tek eliyle bir insanı tutabiliyor. Herhalde nükleer bombaların bir yan etkisidir diyelim ve fazla üzerinde durmayalım. İkinci seri, yani sonraki 43 bölüm ise ilk seriye göre biraz daha yavan kalıyor. Açılış parçası açıkçası pek yakışmamış ve dövüşler iyiden iyiye Dragonball’a benzemeye başlamış. Çünkü ilk 109 bölümde aslan gibi yumruk yumruğa dövüşler görürken, ikinci seride “ki” atmalar uçmalar, havada süzülme gibi gerçekçi olmayan, daha doğrusu Hokuto no Ken’e yakışmayan öğeler mevcut. Zaten yarım puanı da buradan kırdım. Özetle diyebilirim ki Hokuto No Ken serisini eski olsa bile mutlaka izleyin. En klasik yapımlardan birini kaçırırsanız üzülürsünüz.
Bilinmesi Gerekenler;
• Hokuto no Ken’in 1986 yapımı ilk 109 bölümün özeti niteliğinde bir filmi vardır. (Tavsiye etmem)
• Hokuto no Ken’in “Shin Hokuto no Ken” adında, Raoh’un, Toki’nin ve Yuria’nın ayrı ayrı hayatlarını ele alan 2008 yapımı Ova’lar mevcuttur.
• Hokuto no Ken’in 2006 yapımı ve hala devam eden 26 bölümlük, 1930’lu yıllarda geçen ve Hokuto no Ken’de olan olaylardan öncesini konu alan “Souten no Ken / Fist of The Blue Sky” adlı anime serisi de mevcuttur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder